Betöltés...
 

Taliándörögd

Térkép Taliándörögd a Dörögdi-medence nyugati szélén a Dél-Bakony lábánál fekszik. Zsákközség. A mai falu a Tik-, és a Basa-hegy közötti völgyben terül el. A települést a Veszprém-Tapolca főközlekedési úton Kapolcs község felöl lehet megközeliteni. Vasútállomása nincs.

A medence több száz év történetét sűrítette össze. A táj vizekben gazdag. A Tik-hegyet egyedi értékű öreg bükkfák koronázzák. A Baksa-hegy a község szőlőhegye, gyümölcsöse. A medence szinte minden pontjáról látható, a "négyszögletű kerek" erdő, ez a medence legmagasabb csúcsa. Sok országosan ritka növényt lehet itt találni. A medence környezetbarát területfejlesztésre javasolt. Állatvilága is gazdag.

Néni a mezőn A község határa már a római korban lakott hely volt. Dörögdöt 1249-ben említik először. A középkorban négy település volt, mind a négy egyházas hely volt. A községgel szorosan összefügg a Dörögdi család neve és sorsa. 1548-ban a török felégette a falut. 1718 után kezdett ismét benépesedni. Taliándörögd vizeki Tallián Ferenctől kapta a nevét. 1745-ben nagy részt lutheránus a falu. 1773-ban a községet a vegyes hitű magyarság jellemzi. 1757-től van tanítója a községnek. 1910-ben a lakosság 90 %-a élt a mezőgazdaságból.

Szent András templomrom, XIII. századi román stílusú rom, nyáron koncertek helyszíne.

Klastrom Katolikus templom, kőkápolnára épített barokk templom, nyáron koncertek helyszíne. Evangélikus templom, késői barokk stílusú. Mosóház, tiszta vizű forrás fölé épített épület, víz nincsen már benne. Űrtávközlési Földi Állomás, műtávközlési rendszer, az országban egyedüli.

Helyi hagyomány a májusfa állítás és a szüreti felvonulás. Országosan is elismert a község népdalköre.Itt lehet továbbolvasni: Helytörténet , Helyi szokásaink, kulturális élet


[+] "Dr. Dornyay Béla: Bakony" - Útikalauz

[+] Régi Térkép

Taliándörögd légi felvételeken:Bővebben

Fájlgaléria: Események


Fájlgaléria: Taliándörögd Helytörténeti Archívum