Egy elfeledett varázslat ébredése...

Immáron második alkalommal ad otthont a Balaton felvidék egyik legszebb faluja, Taliándörögd, a Magyar Gyapjúfesztiválnak. A rendezvény megálmodója és gondos gazdája Füzes Zsuzsanna és helyi segítői szervezésében 2014. május 3.-án kerül megrendezésre a fesztivál, melyre a szervezők szeretettel várják a családokat, fiatalokat és öregeket; mindenkit, akinek szeretne egy tartalmas napot gyönyörű környezetben eltölteni, finom házias ételeket és italokat kóstolni, kézműves fortélyokat megismerni és kipróbálni, valamint egy varázslat ébredésének részesévé válni.
“A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” /Thomas More/
A Magyar Gyapjúfesztivál civil kezdeményezésből létrejött, nonprofit rendezvény, fő célja, hogy teret nyisson a párbeszédre az egymástól többnyire elszigetelten működő, gyapjúval kapcsolatos tevékenységek hazai művelői között.
Célja az ismeretterjesztés és közösségépítés: használható gyakorlati tudás ismertetése és népszerűsítése, egy hangulatos, börze jellegű esemény keretében. A rendezvény lehetőséget biztosít a "gyapjúműveseknek" a megjelenésre, az érdeklődőknek pedig egész napos családi programot kínál. A látogatók interaktív formában ismerkedhetnek meg a gyapjú kézi feldolgozásának lépéseivel, és beléphetnek a kézzel készült fonalak, csipkék, gyapjúszőttesek és nemezek változatosan gazdag világába.

A fesztiválra a belépés díjtalan!

A 2014-es program:


A látogatók interaktív bemutatókon kísérhetik végig a gyapjú útját a nyírástól kezdve a festőlén, kártolón és rokkán keresztül egészen a szövőszékig.Egész napos családi programok 10.00 – 18.00:

- délelőtt oktatás az alpakák tartásáról és tenyésztéséről
- 14 órától előadások a gyapjúról
- szakmai fórum (részletek a plakáton)
- birkanyírás 11, 13 és 15 órakor
- mesterség bemutatók, kézműves foglalkozások egész nap
- birkapörkölt, bográcsgulyás, kemencés kenyér
- kézműves vásár

A rendezvény házigazdája: Szép Bence

Fontos tudnivalók:


Mivel a falun belül nincsen megfelelő számú parkolóhely és jelentős járműforgalmat sem szeretnénk a rendezvény ideje alatt a sok gyerekre tekintettel, a falu határában, a Kapolcsról és Öcsről érkező utak kereszteződésénél alakítunk ki parkolót. A parkoláshoz a helyi polgárőrök adnak eligazítást.
A parkolási díj egész napra az alábbiak szerint alakul: Motor: 300 Ft, személygépkocsi: 500 Ft, Kisbusz (15 személyig): 1000 Ft, Nagybusz 2000 Ft.

A parkolóból ingyenes mikrobuszjárat viszi be a fesztivál helyszínére azokat, akik nem szeretnének sétálni.

Információ: info ekkor gyapjufesztival.hu

A rendezvény támogatói:


Kiemelt támogatónk:Rádli József

További támogatóink, segítőink: Önkormányzat Taliándörögd, Mohos József, Taliándörögdi Nyugdíjas Klub, Mogyorók Háza Kulturális Egyesület